Atsakymai

  1. 1

    Paskutini karta kai viriau braskiu uogiene, tai 10min uzteko, nes norejau uogienes su kuo daugiau neissileidusiu uogu, kad nebutu vien syrupas kazkoks.

    Vita_321

  2. 1

    nuo to kiek virsit, priklausys uogienes tirstumas.jei tik truputi pavirsit, bus skysta, jei ilgiau kietesne.as dazniausiai verdu 20-30min. jei issiskiria daug sulciu verdu ilgiau

    raima

  3. 1

    Įsidėmėkite: verdant sirupą žemuogėms, braškėms, mėlynėms, avietėms, kilogra-mą cukraus reikia užpilti stikline vandens, o sausesnėms uogoms – agrastams, šermukšniams į 1 kg cukraus reikia įpilti dvi stiklines.Virdami uogienę, laikykitės rekomenduojamų uogų ir cukraus proporcijų. Jeigu dėsite cukraus per mažai, po kiek laiko išvirta uogienė pradės rūgti, o įdėję per daug, pabloginsite uogienės skonį, ji pradės cukruotis.Virdami uogienę, galite naudoti ne tik cukrų, bet ir medų. Jo dedama tiek pat,kiek cukraus. Gana dažnai šeimininkės, virdamos uogienes, taupo cukrų. Skystos uogienės pradeda rūgti, gesti, pelyti. Vadinasi, taupyti beprasmiška. Uogienės nepervirkite. Patamsėjusi spalva rodo, kad uogas jau per ilgai virėte. Įsidėmėkite: pervirta uogienė – neskani.Jeigu uogos išplaukia į paviršių, nors ir tinkamai buvo išvirtas sirupas, uogienė dar neišvirusi.Uogienę virkite su pertraukomis. Pavyzdžiui, ją pavirinkite 15–20 min., nukelkite nuo ugnies, palikite 2–3 val. atvėsti, leiskite sirupui įsigerti į uogas, o paskui virkite dar 10–15 minučių. Tokiu būdu uogienių niekada nepervirsite.Uogienes galite virti ir kitu būdu. Uogas ir vaisius užpilkite tirštu (5–ojo laipsnio) sirupu. Palaikykite jame 2–6 valandas. Po to atsiradusią sunką išpilkite, užvirinkite ją ir vėl užpilkite uogas ar vaisius. Taip daryki-te 3–5 kartus. Paskui visą uogienę (kartu su uogomis ar vaisiais) pavirinkite 5–10 minučių. Bet ne ilgiau! Tokiu būdu galite visiškai išsaugoti uogų ir vaisių natūralią spalvą, skonį ir aromatą.Nepamirškite nuo verdančios uogienės mediniu šaukštu graibyti putų. Pačios uogienės nemaišykite, o tik retkarčiais sukrėskite indą, kuriame ji verda.Uogienėje išliks beveik visi vitaminai ir nepasikeis uogų spalva, jeigu ją virsite greitpuodyje 7–10 min. ant silpnos ugnies. Tada putų graibyti nereikia – jos nusės ant puodo kraštų.Kaip sužinoti, ar uogienė jau išvirusi? Truputį uogienės užlašinkite ant sugeriamojo popieriaus. Jeigu ap-link lašą nesusidarė drėgmės dėmelių, tai uogienė jau išvirusi. Kitas būdas: jeigu turite specialų termometrą, patikrinkite uogienės temperatūrą. Jeigu ji jau pasiekusi 106–106,5 °C, vadinasi, jos cukringumas yra 70%. Taigi uogienė išvirusi.Jeigu uogienė per saldi, įpilkite truputį citrinos sulčių. Patartina ir net rekomenduotina citrinos sulčių pil-ti į bet kokią uogienę, tuomet ji nesusicukruos.Jeigu prieš virimą reikia uogas subadyti (pvz., agrastus), pasidarykite paprastą prietaisą – į kamštį susmeikite 8–10 adatų. Vienu smigtelėjimu uogą perdursite keliose vietose.Virdami obuolių džemą, pridėkite šermukšnių uogų. Tai suteiks džemui pikantišką skonį ir jis geriau laikysis. Pripylę pilną stiklainį atvėsusios uogienės, ant viršaus uždėkite spirite pamirkytą pergamentinio popie-riaus skritulėlį. Jo plotas turi būti toks, kad visiškai užklotų uogienės paviršių. Po to stiklainį ar indą apriškite polietileno plėvele arba uždarykite plastmasiniu dangteliu. Uogienės paviršius neapsitrauks pelėsiais.Kitas būdas. Ant karštos uogienės užberkite šaukštą cukraus. Ištirpęs jis sudarys kietą sluoksnį, pro kurį neįsiskverbs pelėsiai.Jeigu ruošiate uogienę šaltuoju būdu, tai vietoj smulkaus cukraus vartokite cukraus pudrą. Ji vieno-džiau susimaišo su uogomis, geriau tirpsta ir į jas įsigeria. Tokia uogienė ilgiau išsilaiko ir kambario temperatūroje.

    skruzdux